פתיחת מרזב וניקויו היא פעולה הכרחית. עם תום החורף אנחנו שוכחים ממנו, נוטים להתעלם, להזניח ולתת לזמן לעשות את שלו. אך האמת היא שעם תחילת הגשמים אנו עלולים להבחין שהמרזב שלנו סתום.
מרגע שהגשם מפסיק, מזג האוויר הארץ מתחלף בימים חמים, לעיתים אביכים ומאובקים. הרוח מזיזה עלים וזרדים ממקום למקום. התוצאה מכל אלה היא הצטברות של מספר גורמים לסתימה במרזב.
סתימה במרזב נשמעת אמנם כמו משהו שגרתי אבל הנזק שהיא יכולה לגרום הוא אדיר – עם הגשם הראשון המרזב הסתום יימנע מהגשם להתנקז, דבר שעלול להוביל להצפה על גג הבניין או במרפסת שתגרום לנזקים כבדים לרכוש, להצפות בתוך הבית ולפגיעות רטיבות. מסיבות אלה חשוב לשים לב שלקראת החודשים הגשומים (וגם במהלכם!), אתם דואגים למרזב פתוח שמאפשר ניקוז יעיל של מי גשמים.
צריכים לפתוח סתימה במרזב? הזמינו שירותי ביובית ונגיע במהרה כדי לפתוח את החסימה.
פתיחת סתימה במרזב ומאפייני העבודה | פירוט תהליך העבודה |
באילו מקרים צריך לשחרר סתימה במרזב? | כאשר מצטברת פסולת בתוך צינור המעבר או בתוך המרזב עצמו, כשהתקנת המרזב הייתה לא מקצועית והשיפוע יוצר חסימה, לאחר גשמים חזקים וחסימה פתאומית של המרזב בגלל בוץ או לכלוך טבעי |
כמה זמן אורכת העבודה? | תלוי בצורך – שטיפה וניקוי יכולים לארוך כחצי שעה, שחרור חסימה יארך למעלה משעה |
איך מתבצעת העבודה? | שחרור חסימות נעשה באמצעות הזרמת מים בלחץ גבוה, במקרים מסוימים יהיה צורך בפתיחת חסימות באמצעות שילוב של שאיבה וגריסת תוכן הצינור שיצר את הסתימה במקביל להזרמת המים |
כמה עולה השירות? | החל מ – 550 ₪ |
תוכן העניינים
כיצד מערכת ניקוז טובה עובדת?
מערכת מרזבים היא חלק מהמערכות השונות המותקנות על גג המבנה, וכאשר הם מתפקדים בצורה תקינה הם מנקזים את כל הנוזלים והגשם למקום בו הם לא יושבים על יסודות המבנה, מכבידים עליו ועלולים לגרום לפגעי רטיבות.
בנוסף, כדי לאפשר זרימה תקינה של מים, על המרזבים להיות מותקנים עם שיפוע שיוליך אל נקודת הניקוז.
אם המרזב מותקן ללא שיפוע, הרי שהמים יכולים לעמוד בצינור, להצטבר, להכביד עליו ולבסוף להוביל לדליפה ממנו, או חמור מכך, לקריסה שלו עקב כובד הנוזלים, לכן כאשר אתם בוחנים את המרזב שלכם, שימו לב לעניין השיפוע.
בנוסף, חשוב לשים לב שהמרזב מותקן באופן בו אין רווחים בין הגג לבין המרזב כך שכל הגשם היורד מתנקז אל נקודת הניקוז שהוא מוביל אליה ולא נופל בצורה אקראית בכל חלקי המבנה.
איך נזהה מרזב סתום?
הדרך הוודאית ביותר לבדוק האם המרזב סתום היא באמצעות מבט מהיר על המרזבים והצינורות, לראות האם לא נתקעו שם ענפים, או הצטברה כמות של חול או בוץ.
מבט מהיר יכול להיות פעולת מניעה טובה להצפה לפני החורף ולאפשר עונה חלקה ונטולת הצפות.
אם שכחנו ולא בדקנו את המרזב, לעיתים נוכל להבחין שפתח הניקוז של המרזב מוציא מים בהספק נמוך יותר מכמות הגשם שיורדת.
כך לדוגמה, אם יורד בחוץ מבול ופתח הניקוז מוציא זרזיף דק, זה סימן שמשהו לא תקין והדבר יכול להעיד על סתימה במרזב. בעת שסתימה כזו קורית, היא מונעת ממים להתנקז, ואז המפלס שלהם עולה עד שהוא מציף את המשטח השטוח ממנו המים אמורים היו להתנקז (כמו גג שאינו גג רעפים).
במקרה זה נדרשת פתיחת סתימה במרזב.
למה מרזבים נסתמים? סיבות נפוצות
מרזב מורכב מצינורות שהפתחים שלהם צרים יחסית, אך לא תמיד שמים לב למצבם ובפרט לחלק העליון של המרזב, מכיוון שהוא נמצא על הגג ואיננו נגיש באופן יום יומי.
מרזבים עלולים להיחסם באופן חלקי או להיסתם לגמרי, מסיבות שונות, ביניהן:
#1 הצטברות של לכלוך טבעי – חול, ענפים ועלים קטנים ויבשים ואפילו אבנים שעפו ברוח ונכנסו אל פתח המרזב, יכולים לחסום את הצינור ממש באיזור הפתח שלו, או להיכנס לתוך הצינור ולהיתקע בדרך. גם אדמה או חול יבשים שעוברים בקלות בתוך המרזב, עלולים להצטבר בתוכו ולהפוך לבוץ ברגע שיורד גשם.
#2 צמיחה של שורשים בתוך המרזב – ממש כפי ששורשי עצים חודרים לצנרת הביוב במקרים מסוימים, כך גם יכול לקרות למרזבים בחלק התחתון שלהם, שנחסם בגלל צמיחת שורשים או צמחייה שנכנסת לצינור, חוסמת את מעבר המים ומכאן שהמרזב לא יכול לשחרר אותם החוצה.
#3 חדירת פסולת בניה לתוך המרזב – עבודות בניה או שיפוצים שמתבצעות בקרבת מקום, יכולות לגרום לכניסה של חומרי בניין כמו בטון או פסולת אחרת, אל תוך פתחי המרזב. גם תיקון של הגג עצמו ופעולות איטום בזפת או בחומרים אחרים, עלול לגרום למצב שחומרי גלם נוזלים אל תוך פתח המרזב, מתגבשים בתוכו וסותמים אותו.
#4 מרזב שמלכתחילה לא נבנה בצורה טובה – או שלא הותקן כמו שצריך, עלול להיסתם בגלל שהמים לא מצליחים לרדת בתוכו בגלל שיפוע לא תקין.
במקרים רבים, החסימה נוצרת בגלל שילוב של כמה סיבות יחד ולא ניתן למנוע לחלוטין את הסתימה עצמה, בפרט אם המרזב נבנה והותקן כראוי והגורמים לחסימה אינם נשלטים. עם זאת, ניקוי מרזבים קבוע יכול למנוע הרבה מהמצבים הללו, כפי שנסביר בהמשך.
למה חשוב לפתוח סתימה במרזב במהירות
מרזב הוא צינור דק יחסית, שבזמן אמת צריך לעמוד בעומס רב של מים: בעונה הגשומה ובפרט בימים של סערה, כמות הגשמים שיורדת בבת אחת יכולה להפוך לשלולית ענקית על הגג, אם המרזב לא מצליח לשחרר את המים בצורה תקינה.
אם לא הספקתם לנקות את המרזב לפני החורף ונוצרה כבר הצפה על הגג, חשוב להבין שמדובר במצב חירום, שיכול להוביל לנזילה של מים אל תוך הבית ולהחלשת האיטום של הגג.
חשוב לשחרר את הסתימה כדי למנוע את הבעיות הללו, שיכולות לגרום לנזקים רבים למבנה ולציוד שנמצא בתוך הבית!
רק פתיחת סתימה במרזב בלחץ מים גבוה באמצעות ביובית, שתשחרר את הסתימה ותפתח את הצינור, תעזור גם לבעיית ההצפה ולניקוז המים בצורה טובה.
איך למנוע סתימות במרזב
מניעה של תקלות בביוב ובפרט כשמדובר במרזבים, היא עניין פשוט למדי אם תקפידו על הכללים הבאים:
✔️ בדיקה קבועה של מצב המרזב – לא צריך להמתין לחורף! חשוב לעלות לגג לפחות פעם בחצי שנה ואם זה בלתי אפשרי, אז לקרוא לאנשי מקצוע שיעלו על הגג ויבדקו את תקינות המרזב. במקרים רבים, הזזה של עלים שחוסמים את הפתח או אפילו סמרטוט שעף לגג ונתקע שם, הן פעולות שמונעות נזקים קשים מאוד.
✔️ הזמנת שירותי ביובית לניקוי המרזב – שטיפת מרזב בלחץ מים כפעולת מנע לפני העונה הגשומה, יכולה לסייע בשחרור חסימות שייתכן שהחלו להיווצר בתוך הצינור.
✔️ ניקוי אזור המרזב במצבים מיוחדים – לאחר יום גשום עם רוחות חזקות, במהלך פרויקט בניה או שיפוצים ובמקרים שאתם חושבים שייתכן שלכלוך רב הצטבר בגג, כדאי לנקות את המרזב ולוודא שהוא תקין ולא נחסם על ידי פסולת מכל סוג.
שלבי ניקוי מרזבים:
ריכזנו עבורכם מספר טיפים ופעולות פשוטות לטובת פתיחת סתימה במרזב .
חשוב לשים לב שעדיף לבצע אותן לפני החורף כדי להימנע מפעולות חירום כשכבר מאוחר מידי והחלה הצפה. אבל לפני זה הערה:
עבודה על פתיחת מרזב עשויה לערב עבודה מגובה הגג וככזו, עלולה להיות מסוכנת. לפני שאתם יוצאים להרפתקה של עבודה בגובה, חשבו האם אתם מכירים את המטרייה, האם עשיתם זאת פעם והאם יש לכם את ציוד הבטיחות המתאים. אם התשובות הן שליליות, כנראה ששווה לכם לדבר עם בעל מקצוע ולא להסתכן.
✔️ זהו את הבעיה – אם אתם רואים זרימה חזקה של מים מאחת הנקודות שלאורך הגג, זו אינדיקציה חזקה לסתימה במרזב בנקודה המדוברת.
אולם לא תמיד נוכל לראות ממש היכן נמצאת הבעיה. לכן אם אתם מבחינים באחת התקלות כפי שהצגנו בחלק הקודם, בצעו סריקה לאורך המרזב וחפשו נקודות סתומות או כאלה שעשויות להיות סתומות והסירו אותן.
✔️ אם הבעיה איננה במרזב – יכול להיות שהיא שוכנת בצינור הניקוז שמוביל את המים מהמרזב אל נקודת הניקוז. למעשה, המרזבים הם הצינורות שמותקנים במקביל לגג.
המרזבים מזרימים מים אל צינור הניקוז שיורד, בצורה אנכית, מהמפגש עם המרזבים עד לנקודה בה בחרנו לנקז את המים. לכן, אם צינור הניקוז סתום, מים יחילו להצטבר במרזבים, לנזול מהם ואף להציף את הגג.
משכך, עליכם לבדוק גם את צינור הניקוז. כיצד נאתר בעיה בצינור הניקוז? ראשית נחפש מכה או עיקום בצינור – זהו רמז קל לאיתור בעין, ואם ישנו עיקום כזה הצינור לפחות סתום בחלקו.
אם לא איתרנו מכה או עיקום, נוכל לעלות על סולם ולהתיז באמצעות צינור מים לתוך צינור הניקוז.אם המים לא מתנקזים באותו הקצב שהצינור מתיז אותם, הרי שיש לנו שם סתימה.
טיפ: אחת הנקודות הרגישות ביותר בצינור היא פתח היציאה שלו שכן זו הנקודה הנמוכה ביותר, וכוח המשיכה מנקז את כל המים וההלכלוך שהצטבר לאותה נקודה, דבר שעלול לסתום אותה ולייצר חסימה.
#1 טפחו באמצעות פטיש על צינור הניקוז – מתן מכות קלות (הזהרו לא לעשות עוד נזק וליצור מכות בגוף הצינור), יכולה לאפשר ללכלוך שהצטבר בצינור לזוז קצת ולהתפרק.
אם מדובר בערימה של עלים וזרדים, המכות הקלות יכולות לערער את יסודות הערימה ולהביא להתפזרות שלה.בהמשך לטיפ ממקודם, התמקדו דווקא בנקודות בהן יש שיפועים או עיקומים שכן שם סביר יותר להניח שתתפתח סתימה.טיפ: כדי למנוע מכות ועיקומים נוספים בצינור המרזב, השתמשו בידית בפטיש ולא בראש וזאת כדי להימנע מנזקים נוספים.
#2 במידה וכל השלבים שתיארנו לא עזרו, אין מנוס מהסרת צינור הניקוז ובדיקה שלו כאשר הוא לא מחובר, העברת חוטר שיפתח את הסתימות הרבה יותר קשה לביצוע ומסוכנת כאשר צינור הניקוז מותקן.
במידה והגעתם לשלב הזה, יכול להיות שתעדיפו להיעזר באיש מקצוע כדי לא לגרום לנזק עודף לצינור.
#3 בחלק מהבתים מותקן ניקוז תת קרקעי כך שהמים מהגג לא נשפכים בשטח שליד המבנה אלא ישירות אל תוך תעלות ניקוז תת קרקעיות.
במידה ואתם רואים הצטברות של מים או שלולית ליד פתח הניקוז, שקלו לבדוק האם הבעיה נמצאת שם.ייתכן שפעולה בפתח הניקוז התת קרקעי מסובכת יותר ודורשת עבודה עם בעל מקצוע.
פתיחת מרזב לפי מיקום הסתימה – זיהוי ושיטות טיפול
מיקום הסתימה | גורמים לסתימה | דרכי זיהוי | טיפול |
מרזב | מרזבים יכולים להיות חשופים להצטברות של עלים, זרדים, ולקינון של ציפורים בחודשי הקיץ. |
אם אפשרי, לבצע סריקה בעין ולבדוק האם יש סתימות חשופות. דרך נוספת לזיהוי היא באמצעות הבחנה מזליגת מים מנקודה ספציפית. |
ניקוי הסתימה באופן ידני באמצעות מטאטא או כלי גינון כלשהו. |
צינור ניקוז | סחף של החומרים הגורמים לסתימה של המרזב אל תוך צינור הניקוז, יכולה להוביל להצטברות שלהם – במיוחד באזורים דמויי מרפק, הסתעפויות וכיפופים בגוף הצינור. | בצינור ניקוז קצת קשה יותר להסתכל אולם אחרי ששללנו סתימה במרזב, נהיה יותר מסתבר שהסתימה היא בצינור הניקוז.
דרך נוספת היא טפיחה קלה לזיהוי הצטברות זרדים. |
טפיחה קלה באמצעות ידית פטיש על נקודות מועדות לסתימות. בהיעדר ברירה פירוק הצינור וניקויו. |
ניקוז תת קרקעי | הצטברות של לכלוך מתוך המערכת יכולה לסתום את הניקוז התת קרקעי על ידי מעבר של לכלוך משלב אחד במערכת לשלב אחר. | הצטברות מים באזור הניקוז. | בדיקה עם איש מקצוע לאיתור מקום הסתימה ושימוש במכשור ייעודי. |
מחיר פתיחת מרזב
עלות שטיפת מרזב על ידי צוות המקצוענים שלנו בביובית בזול, מתחילה מ- 550 ₪ כאשר המחיר הסופי ייקבע על פי הצורך בשטח.
במקרים שבהם קיימת חסימה מורכבת בצינור, או כאשר יש צורך בניקוי של המרזב או התקנה מחדש שלו, כדי למנוע חסימות בהמשך, המחיר יכול להיות גבוה יותר.
זכרו כי השקעה ברכישה והתקנה של מרזב איכותי ובתחזוקה מקצועית שלו, הופכת למשתלמת עם השנים כיוון שבעזרת הטיפול הנכון – נמנעות תקלות רבות בניקוז המים ונחסך כסף רב על תיקונים ושירותי פתיחת סתימות, שלמעשה אין בהם צורך.
לשירותי ביובית בכל אזורי הארץ – חייגו 072-3308189 ואנחנו נשמח לעזור לכם.